Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Επίδειξη Ξιφασκίας στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης

Στις 30 Οκτ.2015 ξιφομάχοι του Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βρεθήκαμε στην άλλη άκρη της Θεσσαλονίκης, στα δυτικά στο 1ο Γενικό Λύκειο Μενεμένης
Συγκεκριμένα η Ναστάζια Λεσγίδου, η Ίριδα Γκάζου Φαρμάκη, η Κανέλα Χατζημιχαήλ υπεύθυνες υγιεινής κι ασφάλειας, ο Γκιόργκι Αηραπετιάν ως προπονητής, ο φοιτητής Γιώργος Κάργας ως εικονολήπτης και ο αντιπρόεδρος ανάπτυξης Ιωάννης Μανομενίδης πραγματοποιήσαμε επίδειξη ξιφασκίας στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης ανταποκρινόμενοι σε σχετικό αίτημα του λυκείου στα στα πλαίσια της 2ης πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού με θέμα "Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα ολυμπιακά και παραολυμπιακα αθλήματα" που διοργάνωσε το 1ο Λύκειο Μενεμένης. 
Στο Λύκειο μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά καθηγητές και μαθητές και στις 9πμ ξεκίνησε η επίδειξη με μία εισαγωγική ενότητα που έκανε ο Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Ιωάννης Μανομενίδης...   


ενώ οι αθλητές μας έδιναν στους μαθητές να περιεργαστούν τα τριών ειδών Ολυμπιακά ξίφη, δηλαδή τις σπάθες, τα ξίφη ασκήσεως και τα ξίφη μονομαχίας, εξηγώντας συνοπτικά και χωρίς να κουράσουν με περιττές λεπτομέρειες που δύσκολα καταλαβαίνει κάποιος που δεν γνωρίζει ήδη για την ξιφασκία.
Ακολούθησε επίδειξη αγώνα σπάθης με τη Ναστάζια Λεσγίδου και τον προπονητή σπάθης Γκιόργκι Αηραπετιάν και στη συνέχεια επίδειξη ξίφους μονομαχίας από τις αθλήτριες Κανέλα Χατζημιχαήλ και Ίριδα Γκάζου Φαρμάκη, παρουσία όλων των μαθητών του Λυκείου (κοντά στα 200 άτομα) 
και ακολούθως οι μαθητές της β και της γ΄λυκείου αποχώρησαν ώστε να συνεχιστεί η παρουσίαση στους 70 περίπου μαθητές της α΄λυκείου που οργανώθηκαν σε τμήματα και οι αθλητές του Μεγάλου Αλεξάνδρου τους έδειξαν τα πρώτα βήματα της ξιφασκίας, ενώ παράλληλα ανά δύο φορούσαν την εξάρτηση της ξιφασκίας ώστε να κάνουν την πρώτη τους μονομαχία. 


Η μαθητές της α΄λυκείου αγωνίστηκαν όλοι, ορισμένοι 2 και 3 φορές και υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός, ενώ σύντομα κατέφθασαν κι αιτήματα από τις β΄και γ΄τάξεις να συμμετάσχουν κάτι που ανταποκριθήκαμε στη συνέχεια ώστε η μέρα τελείωσε σε πολύ ωραία ατμόσφαιρα κάπου μετά τις 1μμ. 


Οι αθλήτριες μας (από τα αριστε΄ρα) με τις στολές ξιφασκίας
Ίριδα Γκάζου Φαρμάκη, Ναστάζια Λεσγίδου, Κανέλα Χατζημιχαήλ,
με μαθήτριες του 1ου Λυκείου Μενεμένης
σε ένα χαρούμενο αναμνηστικό στιγμιότυπο
σαν αυτά που χαρακτήρισαν όλη την ημέρα.  

Νίξη από τα αριστερά και
απόκρουση με 8η από το μαθητή στα δεξιά
Στις μονομαχίες μεταξύ άλλων διακρίθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες (ζητάμε συγνώμη εάν μας διέφυγε κάποια ή κάποιος, η σειρά είναι σειρά συμμετοχής κι όχι σειράς επιτυχίας): 
Γεράσιμος Ταρχουΐδης, 
Άννα Εμμανουηλίδου, 
Μάριος Κοντούλης 
Γιάννης Κοντούλης, 
Τάσος Μητζιός 
Φώτης Μπαλαμπανίδης,  
Αναζητώντας μία κίνηση αιφνιδιασμού
σε μία πολύ καλή θέση άμυνας
Κατερίνα Μίλε, 
Σοφία Μιλίσεβιτς, 
Χρήστος Χατσατριάν, 
Ηλία Σωτηριάδης, 
Νίκος Παρθένης, 
Αντώνης Παπαδόπουλος, 
Βίκτωρας Ντολεσίδης


Μαθητής που αποπειράται για μία προβολή, είναι βέβαιο
ότι μετά από λίγες προπονήσεις θα είναι "άπαιχτος"!
Δανάη Θανάσαινα, 
Νεφέλη Λαμπάκη, 
Μαρία Δελίδου, 
Ελένη Καρυώτη, 
Κατερίνα Κορελίδου, 
Μίλτος Ιωαννίδης, 
Κώστας Εφραιμίδης, 
Κέιντα Αντέμι, 
Διονύσης Σπαχίου, 

Πολιστούκ Βίτο, 

Καπνοπούλου Ελένη, 
Μαρία Καλαϊτζή, 
Βασίλης Σταμνάς
 Κοσμάς Ασλανίδης, 

Άγγελος Κυνηγόπουλος, 
Αναστασία ΚολοβούΔήμητρα Λιόλιου, 

Γκέντσος Παναγιώτης, 
Βικτωρία Παπαδοπούλου, 
Σάρα Αντέμι κ.ά
Δεινός ξιφομάχος αποδείχθηκε με την πρώτη προσπάθεια (παρότι δυσκολευτήκαμε να βρούμε στολή στα μέτρα του) ο καθηγητής Ιωσήφ Ρωσσίδης εναντίον του συναδέλφου του Λευτέρη Δαλαγκόζη με σκορ 5-1, ο οποίος ακούγεται ότι ξεκίνησε ήδη εντατική προετοιμασία για να του πάρει τη ρεβάνς με την πρώτη ευκαιρία, που δεν θα αργήσει να έρθει στη Μενεμένη.


Οι αθλητές της ξιφασκίας του Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη της δράσης εκ μέρους του Λυκείου την κυρία Μαρία Χρυσάνθου για την πρόσκληση, την διευθύντρια κυρία Δάφνη Τρίγκα, τους λοιπούς καθηγητές και τους μαθητές που με το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό τους μας αντάμειψαν για την προσπάθεια μας αυτή. Επίσης ευχαριστούμε για την κορνίζα κολάζ των μαθητών του καλλιτεχνικού τμήματος του λυκείου που θα την βάλουμε να στολίσει ως φόντο το κύπελλο του φετινού πρωταθλήματος 2015 των κορασίδων του Γ.Σ. Μέγας ΑλέξανδροςΘεσσαλονίκης, στην προθήκη των κυπέλλων του τμήματος ξιφασκίας, ενώ ελπίζουμε η προσπάθεια μας αυτή να έχει συνέχεια για την ξιφασκία στη Μενεμένη.  

Σημειώνουμε ότι το ενδιαφέρον μας για την διάδοση της ξιφασκίας σε μία περιοχή όπως η Μενεμένη, αρκετά μακριά για την έδρα του συλλόγου μας που είναι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, είναι σταθερά η διάδοση της ξιφασκίας χωρίς εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς. Αυτός είναι άλλωστε που ο σύλλογος μας, ο Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος, σταδιακά και με την συνεργασία και άλλων συλλόγων της Θεσσαλονίκης και των τοπικών κοινωνιών εξελίσσεται σε μία Κοινοπραξία ανάπτυξης της ξιφασκίας κι ελπίζουμε ότι με την επίδειξη μας αυτή κερδίσαμε φίλους, υποστηρικτές και σύντομα νέα μέλη στη Μενεμένη με απώτερο στόχο τη δημιουργία του πρώτου προπονητηρίου της Κοινοπραξίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη με ρητή την επιθυμία των μαθητών του Λυκείου να γίνουν αθλητές ξιφομάχοι του ΠΑΟΚ, κάτι που αποτελεί και στόχο της κοινοπραξίας, να ξεκινήσει κι ο Α.Σ ΠΑΟΚ την ξιφασκία, όπως έχουν κάνει κι άλλοι σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη. 


Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδες μας στο facebook: set=a.547576378724130.1073741837.139494226199016&type=1  

και στις σελίδες της Κοινοπραξίας Ανάπτυξης της Ξιφασκίας https://www.facebook.com/3ifaskia/
της Ξιφασκίας του Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος https://www.facebook.com/m.alexandros.8essalovikns.3ifaskia/?fref=ts και
της Ξιφασκίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας https://www.facebook.com/groups/uomfencing/΄
όπου μπορείτε να εγγραφείτε και να καταχωρήσετε και τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σχεδιάσουμε ως Κοινοπραξία Ανάπτυξης της Ξιφασκίας τη δημιουργία τμήματος ξιφασκίας στη γειτονιά σας, στο σχολείο σας, στο δήμο σας, στο τοπικό σας σύλλογο ή όπως αλλιώς ως μέλη της τοπικής κοινωνίας αποφασίσετε, σύντομα θα υπάρχει ένα τμήμα ξιφασκίας στην περιοχή σας, μπορείτε να συμβάλετε κι εσείς σε αυτό! 

Υλικά για την προπόνηση εθισμού των μαθητών του λυκείου διέθεσε ο Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης και προσωπικά τους είδη οι συμμετέχοντες αθλητές καθώς και οι Αφροδίτη και Στάθης Μανομενίδης μαθητές άλλου λυκείου που αδυνατούσαν να παρασταθούν λόγω των μαθημάτων τους.
Την κάμερα διέθεσε ο Ιβάν Γιόκιτς που επίσης δεν μπορούσε να παραστεί όμως η συνεισφορά του  αποδείχθηκε σημαντικότατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου