Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Πόσο Κοστίζει να Μάθει Κανείς Ξιφασκία; (συνοπτικό)

(για το αναλυτικό δείτε εδώ)
Είναι το πρώτο που ρωτάει κανείς σήμερα, διότι η κρίση αγγίζει τα πάντα και οι γονείς, αλλά και οι ενήλικες, ενδιαφερόμενοι για την ξιφασκία, δύσκολα αντεπεξέρχονται οικονομικά.
1ον το πρώτο σημαντικό, είναι ότι όσοι είμαστε προπονητές ξιφασκίας στον Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος, ο Αρχηγός της Ομάδας Γιάννης Μανομενίδης, ο Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Γιώργος Αηραπετιάν, παλιότερα κι ο Γιάννης Πασχαλίδης, έχουμε μία παράδοση να είμαστε εθελοντές και μη αμειβόμενοι αθλητές που διδάσκουμε δωρεάν ξιφασκία στους συναθλητές μας. Κι έτσι πήραμε Πρωταθλήματα, μόλις πέρυσι (2015) στις παγκορασίδες μας. Συνεπώς έρχεστε μέλη, και συμβάλετε ως συναθλητές μας ή γονείς των μικρών αθλητών μας, αγοράζοντας την στολή σας(*), και συμμετέχοντας χωρίς κανένα περιορισμό στις προπονήσει μας.   
2ον  Το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι να μάθει κανείς ότι στο σύλλογο μας, το Τμήμα Ξιφασκίας του Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος, είμαστε πραγματικά σύλλογος με την έννοια ότι αποφασίζουμε από κοινού τα πάντα, ακόμη και το κόστος, συνεπώς όσοι θα γίνετε μέλη μας, εσείς θα αποφασίσετε μαζί με εμάς ισότιμα ως μέλη για τον προϋπολογισμό μας. Με βάση τις σημερινές μας συζητήσεις το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 250€, κι αυτό πέρυσι το καταφέραμε με κόστος 150€ ετησίως. 
Από σατυρική δημιουργία μίας ενθουσιώδους αθλήτριας μας
για την φετινή ομάδα των ανδρών του Μ.Αλεξάνδρου
Επίσης κι ο τρόπος που συνεισφέρετε στα έξοδα είναι σημαντικός. Θα αποφασίσουμε να αγοράσουμε κάποια υλικά, ή να πληρώσουμε κάποια κοινά έξοδα. Το κάνουμε αφού κάποιο μέλος μας αναλάβει να συντονίσει την συγκεκριμένη δαπάνη συγκεντρώνοντας τις εισφορές των ενδιαφερόμενων μελών μας και υλοποιώντας τη δαπάνη, είτε συμβάλλοντας οι ίδιοι με κάποια χορηγία υλικών (π.χ. οι γονείς ενός σχολείου αγοράζουν 10 μάσκες για την προπόνηση των παιδιών τους). Όπως προαναφέραμε πέρυσι το ετήσιο κόστος που κατέβαλαν οι αθλητές μας συνολικά ήταν 150€.
3ον Βασική υποχρέωση σας είναι να γίνετε μέλη στον σύλλογο, που έχει ετήσιο κόστος 36€ (12 μήνες Χ 3€ τον μήνα), εκτός εάν είστε ήδη μέλη. Παρόμοια ισχύει για τα μέλη ή μη των άλλων συλλόγων που συνεργάζονται (π.χ. στον Α.Σ Άρης η ετήσια συνδρομή είναι 20€, συν 5€ η εγγραφή στο σύλλογο).  
4ον Ξεκινήσαμε ως Γ.Σ. Μ.Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης μία συνεργατική προσπάθεια για την ανάπτυξη της ξιφασκίας πέρα από τα στενά όρια του συλλόγου μας, με τη δημιουργία του Αθλητικού Οργανισμού Ανάπτυξης της Ξιφασκίας - Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοινοπραξία Ξιφασκίας), στην οποία καλούμε να συμμετάσχουν ως μέλη γονείς, αθλητές κι άλλοι αθλητικοί σύλλογοι που ενδιαφέρονται για να ιδρύσουν τμήματα ξιφασκίας, αλλά και σύλλογοι γονέων σχολείων, ιδιωτικά σχολεία, δημοτικές επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια κλπ. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και αθλητές και ιδίως γυμναστές, από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ξεκινούν ως αθλητές μας και συμβάλουμε όλοι μαζί στην ανάπτυξη της ξιφασκίας στην περιοχή τους, μέσω της Κοινοπραξίας Ξιφασκίας. Το κόστος συμμετοχής σε μία τέτοια προσπάθεια είναι αρχικά ένα μερίδιο 50€ για να θεωρηθούν ως μέλη και στη συνέχεια το ετήσιο κόστος προσδιορίζεται με βάση τις απαιτήσεις στην περιοχή τους με στόχο το κόστος να μην ξεπερνάει τα 200€ ή όπως αλλιώς  οι ίδιοι θα αποφασίσουν. 
5ον Σταθερός μας στόχος, πέραν των προσωπικών μας δυνατοτήτων ως προπονητών, είναι να φέρουμε κάποιον καλό προπονητή που δεν υπάρχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δεν είναι υποτιμητικό για τους προπονητές της πόλης μας, οι περισσότεροι από τους οποίους ξεκίνησαν ως αθλητές μας, και είμαστε υπερήφανοι διότι είναι μία σημαντικότατη συμβολή για την ανάπτυξη της ξιφασκίας στη Θεσσαλονίκη. Αυτό θα το επιδιώξουμε με καλύτερες συνεργασίες, περισσότερα προπονητήρια, περισσότερους αθλητές ώστε να μην αυξηθεί το κατά άτομο κόστος και ήδη ως Οργανισμός Ανάπτυξης Ξιφασκίας προωθούμε την δημιουργία τμημάτων ξιφασκίας στον Α.Σ. Αρη, που ήδη ξεκίνησε, στον Απόλλωνα Καλαμαριάς που έγινε μέλος του Οργανισμού φέτος και προωθούμε την ξιφασκία και σε άλλους συλλόγους της πόλης, ενώ προσπαθούμε να ανασυστήσουμε και το Τμήμα Ξιφασκίας του Ηρακλή που πρακτικά διαλύθηκε πέρυσι. 

Συνεπώς η δική μας η πρόταση, να έρθετε σε εμάς που προσφέρουμε την εθελοντική και δωρεάν προσφορά για την ανάπτυξη του αθλήματος. Δεν είναι απλώς η καλύτερη μέχρι στιγμής προπονητική δυνατότητα για την Θεσσαλονίκη, αλλά είμαστε και οι μόνοι που οραματιζόμαστε κάτι υψηλότερο που δεν υπάρχει ακόμη στην πόλη μας, δηλαδή αναζητούμε να φέρουμε τους καλύτερους Έλληνες αλλά και ξένους προπονητές σε κάθε ξίφος, που θα έρθουν και να μας βοηθήσουν, ώστε να επιδιώξουμε ψηλές διεθνείς διακρίσεις, κάτι που στατιστικά δεν θα συμβεί με κανέναν άλλον σύλλογο στη Θεσσαλονίκη, με τις δικές μας δυνάμεις. Εμείς όχι απλώς το οραματιζόμαστε αλλά δημιουργούμε και το θεσμικό πλαίσιο με τον Οργανισμό Ανάπτυξης της Ξιφασκίας που δημιουργούμε. Το εάν θα πετύχουμε στους υψηλούς μας στόχους ή εάν θα αγωνιζόμαστε για να είμαστε απλώς οι καλύτεροι στη Θεσσαλονίκη, είναι κάτι που εξαρτάται κι από όσους συμπολίτες μας θα εμπνεύσουμε για τους στόχους αυτούς, ότι είναι εφικτοί μόνο με συνεργασία και με αξιοκρατία. 

* Κόστος Στολής Ξιφασκίας 
Ξεκινάει από τα 200€-300€ και δεν χρειάζεται να την αγοράσει κανείς από την αρχή, αλλά σταδιακά μέχρι το πρωτάθλημα, κι αν κάποιος δεν προλάβει συνήθως οι συναθλητές του που δεν θα κατέβουν σε αγώνες δανείζουμε αμοιβαία υλικά (ως συναθλητές περιμένουμε να το κάνετε κι εσείς όταν θα αγοράσετε την στολή σας στους επόμενους που δεν έχουν ακόμη αγοράσει, αλλά είτε είναι καλύτεροι είτε επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα αγώνα ενώ εσείς δεν θα συμμετάσχετε). Ειδικότερα τα κόστη των επι μέρους υλικών της ξιφασκίας έχουν ως εξής με σειρά προτεραιότητας για την αγορά τους: 
1. Γάντι 15-20€, το παραγγέλνουμε στην πρώτη εβδομάδα προπονήσεων
2. Μάσκα 50-65€ που μπορεί να φτάσουν έως και 180€ οι πολύ καλές αγωνιστικές τις οποίες σπάνια έχει κάποιος αθλητής που αγωνίζεται εντός Ελλάδας. Την αγοράζουμε έως το τέλος του πρώτου μήνα προπονήσεων. 
3. Επιστήθιο 60€-80€, άνω βέστα 60€, καλώδια 10€ και ξίφος 50-150€, δηλαδή μία δαπάνη από 180€ και επάνω, τα αγοράζουμε μετά τον δεύτερο μήνα, όταν ξεκινάμε να κάνουμε φιλικούς αγώνες κι αγωνιστικές προπονήσεις.
4. Παντελόνι αγώνων 40-60€ το αγοράζουμε ένα μήνα πριν τους πρώτους αγώνες.  
5. Παπούτσια ξιφασκίας 60-120€ κάποιοι δεν τα αγοράζουμε ποτέ, καθώς δεν είναι προϋπόθεση συμμετοχής στους αγώνες, αλλά είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να φθείρονται λιγότερο σε σχέση με άλλα παπούτσια. 
Συνολικό κόστος που ξεκινάει από 255€ για μία πλήρη στολή ξιφασκίας και για όσους φτάσουν σε επίπεδο να αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες μπορεί να αγοράσουν και στολή αξίας έως 700€, το οποίο όμως είναι κάτι που θα συμβεί μετά τον δεύτερο ή τρίτο χρόνο, εφόσον κάποιος θα αγαπήσει την ξιφασκία και θα αφοσιωθεί στο άθλημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου